الکترولیز
- موهای زائد و ضخیم
- صورت
- خط ابرو
الکترولیز چیست ؟
الکترولیز روشی است متفاوت با لیزر موهای زائد، که به عنوان یک درمان موثر برای از بین بردن موهای زائد نیز به حساب می‌آید. این شیوه می‌تواند بر روی تمام انواع پوست‌ها و موها نتیجه‌ بخش باشد. روند موفق الکترولیز به طور کامل مو را ریشه‌کن می‌کند.
از بین بردن دائمی موهای زائد با الکترولیز
الکترولیز باعث از بین رفتن موها برای همیشه می گردد. همانطور که می دانید لیزر نیز سبب توقف مرحله رشد فعال موها به مدت طولانی می شود. علاوه بر این دو روش، راه های دیگری نیز برای برداشتن دائمی موها مورد ادعاست ولی غیر از لیزر و الکترولیز کارآیی هیچ روش دیگری در از بین بردن همیشگی موهای زائد از لحاظ علمی اثبات نشده است.
این بدین معنی است که شما ممکن است با دیگر انواع محصولات از بین برنده مو شاهد کاهش رشد مو باشید، اما لیزر و الکترولیز تنها روشهایی هستند که می‌توانند موهای زائد را به صورت دائمی از بین ببرند. گرچه این دائمی بودن در طول یک شب اتفاق نمی‌افتد.
عبارت «برداشتن دائمی موها» تنها محدود به فولیکول های درمان شده می گردد. در نواحی از پوست که به وسیله الکترولیز تحت درمان قرار گرفته اند ممکن است فولیکول هایی وجود داشته باشند که سوزن الکتریکی آنها را درمان نکرده باشد
(این فولیکول ها، فولیکول هایی هستند که در فاز فعال رشد خود نبوده اند) و یا درمان آنهاالکترولیز توسط یک متخصص معتبر انجام می‌شود جهت تخریب فولیکول مو انجام می شود. در واقع تخریب فولیکول مو فقط در یک دوره زمانی خاص از سیکل رشد مو، فاز آناژن، امکان پذیر است، بنابراین برای موفق شدن در درمان، چندین جلسه مورد نیاز است. تعداد جلسات مورد نیاز برای مؤثر بودن این روش در واقع به سطح مورد درمان، تراکم مو، هورمون‌ها، ژنتیک، سلامتی فرد و هر مورد پزشکی که بیمار ممکن است داشته باشد، بستگی دارد.موثر نبوده است.
مزایای الکترولیز موهای زائد
الکترولیز برای از بین بردن دائمی موهای زائد دارای مزایای بسیاری می‌باشد، از جمله:
- بهترین آمار موفقیت را دارد. وقتی پای خلاص شدن از شر موهای زائد بصورت دائمی در میان باشد، الکترولیز بهترین نتایج کلی را در مقایسه با هر روش دیگری دارد.
- این روش در انواع مختلفی از پوست و مو می‌تواند استفاده شود. در این روش بر خلاف روش استفاده از لیزر، رنگدانه (رنگ) مو مورد تهاجم قرار نمی‌گیرد و فقط به فولیکول‌ها حمله می‌شود. افرادی که داوطلب خوبی برای لیزر نباشند می‌توانند در عین حال برای الکترولیز مناسب باشند.
- هزینه‌هایی که در طول عمر صرف محصولات یا فرآیندهای از بین برنده مو می‌شوند، حذف می‌شوند.
- در نواحی کوچکتر مانند صورت ، بالای لب و ابروها بخوبی عمل می‌کند.
مزایای لیزر نسبت به الکترولیز
مزایای لیزر نسبت به الکترولیز شامل موارد زیر است:
- کاهش درد و عوارض ایجاد لک یا اسکار بعد از عمل
- بعضی انواع لیزر علاوه بر از بین بردن موهای زائد، اثرات ضد چروک هم دارند.
- سرعت عمل بیشتر، به طوریکه سطح وسیعی از بدن را در یک جلسه می توان مورد درمان قرار داد و یا کل موهای زائد صورت را در عرض چند دقیقه می توان از بین برد.
- کاربرد لیزر برای رفع موهای زائد محدودیت نداشته و در هر قسمت از بدن قابل انجام است. به همین دلیل حتی آقایان هم از این روش برای موهای زائد پشت، گوش و نقاط دیگر استفاده می کنند.
- کاهش تعداد جلسات درمان به دلیل تاثیر بیشتر در رفع موهای زائد یا نازک کردن آنها.
- در کل هرچه قدر مو ضخیم تر و تیره تر باشد و رنگ پوست روشن تر باشد، تاثیر لیرز در از بین بردن موی زائد بیشتر است.
- البته این نکته مهم را باید در نظر گرفت موهای سفید و مقاوم به لیزر تنها و تنها با الکترولیز از بین خواهد رفت.

الکترولیز موهای زائد در چه بخش هایی از بدن قابل اجرا می باشد؟
ناحیه مورد درمان می‌تواند یک ناحیه باریک مانند ابروها باشد، اگر از اپیلاسیون یا استفاده منظم از موکن خسته شده‌اید و دوست دارید شکل موهای آن نواحی اصلاح شود. شما می‌توانید در نواحی حساس لب بالایی که همیشه موقع اپیلاسیون دچار سوزش شده و در جایی که موهای سفید باعث تغییر رنگ پوست می‌شوند، از الکترولیز استفاده کنید.
این روش همچنین می‌تواند در ناحیه چانه یا خط فک جایی که موهای تیره ناخوشایند ظاهر ‌شوند استفاده شود. گرچه این موها اغلب در اثر مسائل ژنتیکی یا هورمونی یا دیگر دلایل مرتبط با سلامت فرد از بین می‌روند. الکترولیز همچنین می‌تواند در خط ریش‌ها، هم برای اصلاح آنها و هم برای از بین بردن موهای آن ناحیه استفاده شود. نواحی زیادی از بدن را می‌توان با الکترولیز درمان کرد مانند شکم، ران‌ها، قفسه‌ی سینه، قسمت بیکینی، انگشتان دست، انگشتان پا ، پشت و هر ناحیه‌ای از صورت به غیر از نواحی بینی و گوش ، چرا که انجام الکترولیز روی هر نوع پوست مخاطی خلاف قوانین است. نواحی دارای خال‌های گوشتی سیاه نیز جزء نواحی ممنوعه است.

انواع روش های از بین بردن موهای زائد با الکترولیز
یک جریان الکتریکی با استفاده از یک سوزن خیلی ظریف یا میله فلزی به داخل فولیکول هر مو و با هدف تخریب ریشه مو اعمال می‌شود.سه نوع الکترولیز وجود دارد: گالوانیک، ترمولیز و ترکیبی.

الکترولیز گالوانیک
در سطوح خیلی بالا، روش گالوانیک الکترولیز از اعمال یک جریان الکتریکی به ریشه مو استفاده می‌کند. پزشک این کار را با قرار دادن یک سوزن بسیار نازک در داخل فولیکول‌ مو و اعمال یک جریان الکتریکی کوتاه انفجاری انجام می‌دهد. جریان الکتریکی باعث بروز یک عکس‌العمل در حلال آب نمکی موجود در ریشه فولیکول شده و باعث تجزیه فولیکول رشد مو می‌شود. الکترولیز روی هر مو بصورت جداگانه عمل می‌کند که به همین دلیل است که این فرآیند بویژه برای نواحی گسترده‌تر با تراکم بالای مو معمولاً وقت گیراست. با نرخ موفقیت 80 درصدی (80 درصد موهایی که از این روش برای از بین بردن آنها استفاده می‌شود، از بین می‌روند)، الکترولیز گالوانیک یکی از مؤثرترین فرم‌های از بین بردن مو است که امروزه در دسترس است و یکی از چند روشی است که به عنوان یک روش "دائمی" توسط FDA تأیید شده است.

ترمولیز
با اشاره به درمان با استفاده از حرارت، امواج رادیویی یا فرکانس بالا، این فرآیند از لحاظ اینکه در این روش هم یک سوزن در پایه فولیکول مو قرار داده می‌شود شبیه الکترولیز گالوانیک است. جریان متناوب سپس به پایه فولیکول مو اعمال شده و بنابراین باعث می‌شود سلول‌ها تا نقطه تخریب (الکترو- انعقاد) گرم شوند. محدودیت اصلی ترمولیز این است که این روش برای همه
انواع مو مناسب نیست و عمدتاً برای موهای با ریشه سطحی مناسب است. بطور معمول این روش نرخ موفقیت 10 تا 15 درصدی را در مقابل نرخ موفقیت 80 درصدی الکترولیز در از بین بردن مو داراست.

آمادگی های لازم قبل از درمان با الکترولیز
برخی نکات را باید قبل از انجام الکترولیز در نظر گرفت:
- برای گرفتن بهترین نتیجه شما باید تا حد امکان تا آستانه درد کار کنید.
- طی انجام این روش تا جایی که امکان دارد آرامش داشته باشید.
- زمانی از روز را انتخاب کنید که برای شما بهترین است. زود یا دیر، سرحال یا خسته، برای هر کس این زمان متفاوت است.
- در روز ملاقات تا جایی که می‌توانید استرس را از خود دور کنید.
- رژیم غذایی شما می‌‌تواند فعالیت شما را تحت تأثیر قرار دهد. در روزی که قرار است درمان انجام شود از مصرف محرک‌هایی مثل کافئین، شکلات یا شکر خودداری کنید.
- از قرار گرفتن در معرض نور خورشید تا 48 ساعت قبل از عمل خودداری کنید تا از انبساط عروق خونی جلوگیری شود.
- روز قبل از درمان و روز بعد از درمان آب زیادی بنوشید. درمان فولیکول‌های کم آب مشکل‌تر است. پر آب بودن همچنین به پوست شما کمک می‌کند زودتر بهبود یابد.
- برخی معتقدند یک وعده غذایی قبل از درمان می‌تواند ناخوشی حاصل از درمان را کاهش دهد.
- برخی مشتریان اعتقاد دارند مصرف مسکن مورد علاقه‌شان 30 دقیقه قبل از زمان مقرر برای عمل، می‌تواند کار درمان را برای آنها راحت‌تر کند.
- هر نوع ویتامین A قوی حداقل یک هفته قبل از درمان الکترولیز مصرف نکنید. مصرف آکوتان را 6 ماه قبل از الکترولیز متوقف کنید.
- در زمان مراجعه، باید آگاه باشید که لازم است ناحیه‌ای که قرار است مورد درمان قرار بگیرد کاملا تمیز باشد. این یعنی، نباید آرایش، مرطوب کننده،کرم یا لوسیون روی پوست‌تان داشته باشید.
- ترجیحا از پزشک یا متخصص بخواهید تا در قسمت کوچکتری از پوست‌تان یک آزمایش اولیه انجام بدهد چون می‌توانید قبل از انجام درمان کامل احساسی را که حین درمان خواهید داشت از قبل تجربه کنید. از این طریق همچنین می‌توانید بفهمید که آیا پوست‌تان نسبت به الکترولیز واکنشی نشان خواهد داد یا خیر.
مراحل درمان الکترولیز

الکترولیز با استفاده از یک میله که درون فولیکول مو وارد می‌شود و یک جریان الکتریکی ایجاد می‌کند که مو را از بین می‌برد. بنابراین بر خلاف موم انداختن، مو پس از از بین رفتن (کشته شدن) به راحتی با موچین از ریشه کنده می‌شود و هیچ مقاومتی از سوی فولیکول مو وجود نخواهد داشت.جریان الکتریکی تولید شده توسط این میله سلول‌هایی را که به رشد موها کمک می‌کنند نیز از بین می‌برد که همین دلیل جلوگیری آن از رویش مجدد مو است. معمولا در ابتدا برای کمک به کاهش درد، کرم بی حسی به نواحی تحت درمان مالیده می شود. سپس متخصص پوست سیمی را که پروب یا سوزن نامیده می شود، به فولیکول مو وارد می کند. بیمار ورود پروب به داخل پوست را احساس نخواهد کرد و به همراه آن دردی وجود ندارد. هنگامی که پروب در فولیکول مو است، جریان الکتریکی برای تخریب سلول های اطراف فولیکول مو انتقال داده می شود. این بخش می تواند برای چند ثانیه دردناک باشد.جلسات درمان می تواند از 30 دقیقه تا بیش از 2 ساعت، بسته به ناحیه تحت درمان و آستانه تحمل درد، طول بکشد.بسته به آستانه‌ی تحمل‌تان، الکترولیز ممکن است برای‌تان معذب کننده نیز باشد، به خصوص اگر در زمان انجام جلسات درمانی پوست‌تان حساس شده باشد. عموما، افراد احساسی را که حین درمان الکترولیز دارند به صورت حس مورمور شدنی که شدت‌های متفاوتی دارد یعنی از احساس ملایم تا متوسط تعریف می‌کنند. اما، ممکن است اصلا احساس ناراحتی نکنید، بنابراین تجربه‌ی فردی افراد از این نوع درمان متفاوت خواهد بود.
تکرار درمان
همه موها چرخه‌ رویش متفاوتی داشته و همگی در یک زمان بر روی سطح پوست قابل مشاهده نیستند. همچنین الکترولیز ممکن است، پس از حذف موی زائد، الزاما نتواند توانایی فولیکول مو را در تولید موهای جدید نابود کند. بنابراین، لازم است تعدادی تکرار درمان داشته باشید و پزشک شما بر اساس ناحیه تحت درمان، تکنیک مورد استفاده و میزان موی شما تعداد جلسات مورد نیاز شما را محاسبه خواهد کرد.
بطور متوسط نتایج حاصل از این روش می‌تواند بین 6 تا 18 ماه درمان دو هفته‌ای یا ماهانه دیده شود. برخلاف درمان با لیزر که روی موهای روشن خوب عمل نمی‌کند الکترولیز آثار مثبتی روی موهای روشن‌تر و تیره‌تر و در عین حال روی هر نوع پوستی دارا می‌باشد.


الکترولیز موهای زائد مناسب چه افرادی نمی باشد؟
- روی پوست زخمی یا آسیب دیده
- در صورت وجود بیماری هایی چون بیماری قلبی بخصوص کسانی که پیس میکر دارند.
- برای برداشتن موهای روی خال (سلول های تشکیل دهنده خال ملانوسیت ها هستند که رنگدانه ملانین را تولید می کنند. برخی از تومورهای کشنده پوست مثل ملانوم از ملانوسیت ها منشاء می گیرند. تاثیر احتمالی جریان الکتریکی روی این سلول ها قابل پیش بینی نیست. بنابراین باید از این کار اجتناب کرد. در این مواقع بهتر است فرد به یک درماتولوژیست یا جراح پلاستیک ارجاع شود تا خال را به طور کامل بردارد.)
- در پوست مجاور غضروف (مثل گوش یا بینی)
- افرادی که پوست های حساسی دارند و مستعد ابتلا به اسکارهای برجسته و تیره رنگ هستند.
- در خانم های که دچار پر مویی های هورمونی هستند.(در این موارد باید نظریه طبی مبنی بر وجود چنین مسئله ای را تحصیل کرد. اگر این امر وجود داشت،پزشک درمان هورمونی را همراه و یا قبل از الکترولیز در نظر خواهد گرفت.)

عوارض الکترولیز موهای زائد
الکترولیز به طور کلی دردناک ترین روش حذف مو در نظر گرفته می شود، اما مزیت آن این است که موثرترین و ماندگارترین درمانی است که می توانید داشته باشید.بیماران معمولا حس الکترولیز را شبیه نیش زنبور و سوزش توصیف می کند. اکثر مردم در طول خط لب و زیر بینی حساس تر هستند. الکترولیز بایستی نزدیک به آستانه تحمل درد انجام گیرد تا بیشترین تاثیر را داشته باشد. اگر تنظیمات دستگاه برای شما پایین باشد، درمان ناکارآمد خواهد بود. یعنی اینکه باید جلسات بیشتری داشته باشید. بهترین توصیه این است که فقط اجازه دهید متخصص کارش را انجام دهد. درد خواهد داشت، اما زیاد طول نخواهد کشید.برخی از بیماران درمان ترکیبی را غیر قابل تحمل می دانند. برخی دیگر نمی توانند ترمولیز را تحمل کنند. آزمایش کنید و ببینید چه روشی را ترجیح می دهید. برخی از متخصصان بهتر از دیگران هستند. با این حال، فردی را انتخاب نکنید که درد هر جلسه با او کمتر است، زیرا قدرت دستگاه را کم می کنند. در این حالت شانس درمان در حداقل تعداد جلسات و حداقل هزینه کاهش می یابد.بلافاصله پس از درمان، ممکن است قرمزی و یا ورم جزئی ایجاد شود که معمولا ظرف چند ساعت از بین می رود.
گاهی اوقات، جوش سرسفید کوچک و یا پوسته پوسته شدن نیز ممکن است رخ دهد.مهم است به یاد داشته باشیم که پوسته ها بخشی از فرایند عادی بهبودی در برخی از افراد است. اگر پوسته شدن اتفاق افتاد، توصیه می شود که آن ها را جدا نکنید، در غیر این صورت خطر ایجاد اسکار یا جای زخم در آن ناحیه وجود دارد.

مراقبت های بعد از درمان با الکترولیز
بسیار مهم است که بعد از انجام الکترولیز برای حذف مو و به منظور کاهش خطر عوارض به دقت به توصیه های پزشک عمل کنید. توصیه های پس از درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- استفاده از کرم ضدعفونی کننده پس از درمان
- بدون استفاده از ضد آفتاب در ناحیه تحت درمان، در معرض نور خورشید قرار نگیرید.
- ناحیه مورد درمان را لمس نکرده و نخارانید.
- برای 24 ساعت از شستن و یا استفاده از لوازم ارایشی در محل مورد درمان اجتناب کنید. حتی شستن با صابون منجر به سوزش و عفونت احتمالی می‌شود.
- از استفاده از عطر یا محصولات بر پایه الکل اجتناب کنید. این محصولات باعث خشک شدن پوست شما می‌شوند. شما می‌توانبد در صورت نیاز موهایتان را با هماملیس خشک کنید.
- در شب بعد ازدرمان در ناحیه تحت درمان از پماد یا کرم آنتی باکتریال استفاده کنید.
- در صورتی که نواحی زیر گردن را درمان کرده‌اید از عرق کردن زیاد اجتناب کنید. عرق کردن می‌تواند باعث ورود باکتری به فولیکول‌های باز شده و باعث عفونت‌های جزئی شود.
- از قرار گرفتن زیر آفتاب تا 72 ساعت بعد از درمان اجتناب کنید تا از تشکیل نقاط رنگدانه قهوه‌ای جلوگیری شود.
- از شنا کردن در استخرهای حاوی کلر در 48 ساعت اولیه بعد از درمان خودداری کنید.
- اگر پوسته‌های کوچک بوجود آمد، آنها را با خاراندن از پوست جدا نکنید. این می‌تواند باعث زخم شدن پوست شود. بگذارید خودشان بصورت طبیعی جدا شوند.
- اگر تا زمانی که دوست دارید از مراجعه شما برای درمان بعدی ممانعت می‌شود، از موچین استفاده نکنید.

آیا الکترولیز موهای زائد برای من مناسب است؟
تا زمانی که از سلامتی عمومی خوبی برخوردارید و هیچ بیماری و یا عفونت پوستی در ناحیه تحت درمان ندارید، دلایل پزشکی کمی وجود دارد که شما را از این درمان منع کند. اگرچه هیچ شواهدی مبنی بر مضر بودن این درمان برای زنان باردار وجود ندارد، ممکن است توصیه شود تا بعد از زایمان برای شروع جلسات درمانی صبر کنید.

الکترولیز تا چه حد آسیب زننده است؟
بیشتر افراد این روش را قابل تحمل می‌دانند، اما بیشتر افراد نیز برخی اقدامات را در جهت کاهش درد ناشی از آن انجام می‌دهند. برخی نیز آن را دردناک می‌دانند. یک بار دیگر اعلام می‌شود که فاکتورهای فراوانی روی این عامل تأثیرگذار است.

چه تعداد جلسات درمانی مورد نیاز است؟
تعداد جلسات مورد نیاز بسته به سطح ناحیه تحت درمان و ژنتیک شما متغیر است. تراکم رشد مو نقش مهمی در این زمینه ایفا کرده و از شخصی به شخص دیگر متغیر است.

کدامیک بهتر است، لیزر یا الکترولیز؟
لیزر درمانی و الکترولیز هر دو اثرات پایدارتری در مقایسه با تراشیدن مو ایجاد می‌کنند. اما به نظر می‌رسد الکترولیز بهترین عملکرد را داشته باشد. نتایج پایدارتر خواهند بود. الکترولیز همچنین خطرات کمتر و عوارض جانبی و خطرات کمتری را بدنبال خواهد داشت و شما به درمان‌‌های نگهدارنده که در روش لیزر مورد نیاز است نیاز نخواهید داشت.

آیا استفاده از الکترولیز در دوران حاملگی بی خطر است؟
در دوران حاملگی استفاده از الکترولیز گالوانیک یا ترکیبی بخاطر استفاده از جریان مستقیم در این فرآیند توصیه نمی‌شود. ترمولیز از جریان مستقیم استفاده نمی‌کند و بنابراین اعتقاد بر این است که مطمئن‌ترین شکل الکترولیز در بارداری همین روش است












مرتبط